Morgenfugler i Stavanger

Av Ann Elisabeth Laksfoss Cardozo, Universitetet i Stavanger

To read this in English, click here

Mine oppgaver tilknyttet arbeidspakke 1, er å samle informasjon om Revtangen ornitologiske stasjon på Jæren (Stavanger Museum) og å forske på og skrive om den årlige vinterfugltellingen i Norge og andre europeiske land.  

For å lære mer om fugler, fuglekikkere og det lokale ornitologmiljøet, meldte jeg meg på en fugletur den 26. mai 2020. På grunn av Korona-virus tiltak var det bare plass til 20 personer, men alle vi heldige møtte lørdag morgen klokka 06:30 utenfor Byhaugen kafé.

Fugletur
foto (c) Ann Elisabeth Laksfoss Cardozo

Midt på bildet ovenpå ser vi ornitolog Øyvind Gjerde som var vår guide på turen. Han har observert fugler i Stavanger-området siden 1977 og deltar i en rekke observasjons- og registreringsoppgaver i samarbeid med lokale og nasjonale organisasjoner og institusjoner. Til hjelp i identifikasjonsarbeidet, hadde han tatt med pedagogiske forstørrede bilder av fuglene vi hørte (men ikke alltid så). Gjerde lyttet og forklarte og viste bilder. På vei ned mot Lille Stokkavatn hørte vi mange flere fugler enn de vi så, på grunn av at de skjulte seg bak blader, på stammer og steingjerder. Heldigvis var svarttrosten, stær og vadefuglene lette å se.

De andre deltakerne var i forskjellige aldre og yrker. Det var en mor med en 5-åring, flere yngre par, noen mindre vennegrupper. Det virket ikke som om noen av oss kunne noe særlig om fugler. I løpet av turen ble vi litt bedre kjent og utvidet samtaleemnet til hagearbeid, kompostering og andelsjordbruk, som har fått økt interesse de siste årene.

Toppdykker
(c) Per Erik Skramstad (CC BY-NC-SA 4.0)

Nede ved vannet så vi svaner, forskjellige typer ender (flest stokkender med andunger), og hovedattraksjonen, ifølge Gjerde – en toppdykker. Han forklarte at bevegelsene vi observerte, var en slags “dans” hvor partnerne strakk på halsen og beveget seg mot hverandre som del av paringsakten.

Etter at vi hadde bade hørt og sett bilder av gransangere, gjerdesmett, svarttrost, stær, bokfinker, stokkender, toppdykkere og flere andre … gikk vi tilbake til utgangspunktet. Den lokale bydelsgruppa Bærekraftige Liv (https://www.barekraftigeliv.no/byhaugen/) som organiserte turen, inviterte på økologisk smørbrød og juice fra en lokal baker. Alle deltagerne fikk til og med en blomsterfrøpose spesielt for humler. For en perfekt start på helgen!

foto (c) Ann Elisabeth Laksfoss Cardozo

One thought on “Morgenfugler i Stavanger

Leave a Reply

css.php