Falkejakten, min vei til naturbevissthet

av Ellen Hagen, museumspedagog ved Arkeologisk museum, UiS

For this post in English, click here.

Woman holding falcon.

Jeg har alltid vært opptatt av fugler, og har både høns og ender i hagen. Men det er spesielt en type fugl som har gjort meg tydelig interessert i naturen og bevisst på økosystemet, nemlig rovfuglene. Interessen for rovfugler kom først i voksen alder, det er ikke en fugleart folk flest ser hver dag. Og når du ikke er bevisst på ting, har de dessverre en tendens til å forsvinne ut av hodet.

I mitt tilfelle hadde jeg aldri sett en rovfugl på nært hold før, og kunne da heller ikke skille mellom falk og hauk. Av ren nysgjerrighet, og en dose tilfeldighet, havnet jeg inn i falkejaktens verden. Og da jeg opplevde den første falken fly fra hansken min, fløy noe av sjelen min etter, det føltes i hvert fall slik. Falkejakt er glemt i Norge, og i prosessen ble det stigmatisert, så uten å finne noen her i Norge å lære falkejakt av, reiste jeg ene og alene til utlandet for å finne ut hva det var, og hvorfor folk gjorde det.

Jeg møtte vennlige folk som tok imot meg, mennesker som var opptatt av naturen, av bærekraft, av kulturarv og av jakt. For falkejakt er en jaktmetode, og er erkjent av UNESCO som en immateriell kulturarv. Falkejakt betyr å jakte med en trent rovfugl på byttedyr i sitt naturlige habitat, og de som trener rovfuglen kalles for en falkoner. Falkene jeg trente og jaktet med, endret min livsstil og gav en klarere bevisstgjøring av naturen. Bærekraft er det ordet som skinner rett igjennom, for det er ikke alltid at falkene klarer å fange noe, for om byttet er i god form, slipper det unna. For du kan komme hjem med bare nye opplevelser av å ha tilbrakt en dag i naturen, og det er det som er så viktig, å være der ute.

Mating av en ung falkekylling for hånd (c) Ellen Hagen

Oppi dette ble jeg selvsagt begeistret for alle typer rovfugler, de er ikke bare vakre, men de har en essensiell rolle i økosystemet, de er indikatorer på at naturen fungerer som den skal. Jeg er opptatt av alt det en rovfugl trenger for å overleve. Jeg ble altså interessert i fuglekikking og natursaker på grunn av de trente falker, falkejakten berører mange tverrfaglige områder inkludert naturvern. Da vandrefalken nesten ble utryddet for ca 50 år siden grunnet rovdyrforfølgelsene, brukte et prosjekt i Sverige metoder fra falkejaktsavl som reddet vandrefalksbestanden i Norge. Iveren min for rovfugl førte også til at det ble satt opp hekkekasser for ‘urbane’ vandrefalker i bymiljø og på flyplasser innen regionen. Falker skaper engasjement og glede hos folk, en bevisstgjøring som og kan generere til at folk byr seg om naturen disse dyrene bor i. I falkejaktmiljøet pratet jeg med Professor Tom Cade (1928-2019), ornitolog og falkoner, som var svært støttende da han hørte at det fantes noen med falkejaktkunnskaper i Norge, og i 2019 ble Norsk Falkejakt Forbund opprettet. For om man er interessert i rovfugler, så lærer man om økosystemet, og det er for meg, første steg mot å bry seg om naturen og rovfuglene som er avhengig av den.

Ble du og nysgjerrig? Sjekk www.norskfalkejaktforbund.no, eller ta kontakt med ellen.hagen@uis.no, museumspedagog ved Arkeologisk museum, UiS.

One thought on “Falkejakten, min vei til naturbevissthet

Leave a Reply

css.php